Polyester Neden Önerilmiyor?

Polyester Neden Önerilmiyor?

Hazır giyim markalarının çoğu bu kumaş türüne ağırlık veriyor. Tüketici nezdinde de daha hesaplı. Ancak uzmanlar tarafından polyester neden önerilmiyor, gelin birlikte bakalım.

Artık öğrendiğimiz bir şey var, o da bilinçli alışveriş yapmak. Bir ürünü satın almadan önce, fiyatı ve özelliklerine bakarken içinde yer alan etiketini de mutlaka kontrol ediyoruz. Ürünün yıkama bilgilerinin yanı sıra, içeriğinde yer alan kumaş türleri de burada yazıyor. Dolayısıyla kumaşı dış görünüşünün güzelliğine göre değil, türüne göre değerlendiriyor ve fiyat/performans analizini buna göre yapıyoruz. Bu senaryoda, elimizi attığımız ceketin iç cebinde yer alan kumaş bilgilerini ödeme yapmadan önce mutlaka okumamız gerekiyor. Çünkü bu, onun ömrünü belirleyen en önemli faktörlerden biri.

Polyester Neden Önerilmiyor?
Polyester Neden Önerilmiyor?

Hazır giyim mağazalarında yer alan ürünlerin çoğunun polyester içerikli olması hakkında son dönemlerde çok fazla yoruma rastlıyoruz. Peki polyester içerikli bir ürünün özellikleri ne? Neden işin uzmanları bize polyesterden uzak durmamız gerektiğini söylüyor?

Polyester nedir?

Polyester, 20. yüzyılın ortalarında sentetik tekstil devrimini başlatan en yaygın elyaflardan biri. Kimyasal olarak polietilen tereftalat (PET) bazlı bu elyaf, aslında petrokimyasalların ürünü. Başka bir deyişle, plastikten türetilen bir kumaş formu… Bugün dünya genelinde üretilen tüm tekstil liflerinin yaklaşık yüzde 50-60’ı polyesterden oluşuyor. Peki neden o çok sevdiğimiz hazır giyim markaları sık sık polyester içeren ürünleri koleksiyonlarına ekliyor?

Polyester Neden Önerilmiyor?
Polyester Neden Önerilmiyor?

Hazır giyim sektörü hız ve maliyet odaklı çalışıyor. Genellikle çok kısa süreler içinde yenilenmiş sezon ürünlerine rastlamamız tesadüf değil. Hazır giyim markaları çok fazla sayıda üretildiği için maliyeti düşük kumaş türlerini tercih ediyorlar. Polyester, pamuk gibi doğal liflere göre daha ucuz bir kumaş türü. Üretimi kolay, yoğun sulama ve tarım alanı gerektirmiyor. Polyester; pamuk, viskon, yün gibi diğer liflerle karıştırılabiliyor. Böylece daha geniş bir ürün yelpazesi yaratılıyor: Spor giyimden gece elbisesine, iç giyimden montlara kadar… Polyester boyayı çok iyi emiyor ve uzun süre canlı renklerde kalıyor. Ayrıca polyester içerikli ürünler kırışmaya, buruşmaya, çekmeye ve deformasyona karşı oldukça dirençli. Makinede kolaylıkla yıkanıyor, çabuk kuruyor ve ütü istemiyor.

Polyester Neden Önerilmiyor?
Polyester Neden Önerilmiyor?
Neden polyester içerikli ürünlerden uzak durmalısınız?

Buraya kadar her şey normal görünüyor. Ama aslında işin özü öyle değil. İçeriğinde polyester olan ürünlerin ne yazık ki bundan fazla dezavantajı var. Evet, polyester içerikli ürünler uygun fiyatlı ama onları yazın giyemezsiniz. Çünkü çok terletiyorlar, bu da bizi yazın giymek için polyesterin çok da uygun olmadığı sonucuna çıkarıyor. Polyesterin terleme sonrası kokuyu hapseden bir yapısı var. Çünkü bu kumaş diğerlerine göre daha az nefes alan bir yapıda. Dahası var. Hassas bir cildiniz varsa, bu ürünler doğal kumaşlar kadar nazik değil. Cildinizi tahriş edebiliyor, alerji yapabiliyor, kaşındırabiliyor, hatta cildinizi çizebiliyor. Polyester, cildinize yapışarak statik elektrik üretebilecek bir malzeme. Bu da giyildiğinde rahatsızlık hissi verebiliyor.

Polyester Neden Önerilmiyor?
Polyester Neden Önerilmiyor?

Her şeye karışabilir bir kumaş olduğu için, yün ve ipek gibi kumaşlara karıştırıldığında onların değerini düşürüyor. Yani siz, saf ipek bir gömlek aldığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Ancak bu ürünün içinde kullanılan polyester oranı, o gömleğin gerçek anlamda kalitesini düşürüyor. Üstelik farkında olmadan bu ürüne yüksek bir bütçe ayırmış olabilirsiniz…

Polyester Neden Önerilmiyor?
Polyester Neden Önerilmiyor?

Polyesterin sürdürülebilirlik konusunda da sınıfta kaldığını söylemeden geçmeyelim. Polyester, doğada çözünmeyen ve mikroplastik salınımına neden olan bir kumaş türü. Bu da polyesteri uzun vadede atık oluşturan bir kumaş türüne dönüştürüyor. Her yıkamada suya mikro lif salan polyester, bu nedenle su sistemine mikroplastiklerin karışmasına neden oluyor ve çevresel tehlikelere yol açabiliyor. Polyester, fosil yakıt tüketimiyle bağlantılı çünkü petrokimya bazlı… Bu da kirliliğe ve enerji tüketimine katkıda bulunmak demek. Yani polyester tipi kumaşları her tercih edişimizde gezegenimize bir darbe daha vuruyoruz diye düşünebiliriz.

Yaz mevsiminde hangi kumaşlar giyilmeli?

Uygun fiyatlı olması gözünüzü boyamasın. Uzun vadede düşündüğünüzde, satın aldığınız ürünü mevsimine göre rahatlıkla kullanabilmelisiniz. Bu nedenle alışveriş yaparken, çok beğenseniz bile seçtiğiniz ürünlerdeki polyester kullanımına mutlaka dikkat edin. Polyesterin yanı sıra naylon, akrilik gibi sentetik kumaşlara yönelmeyin.

Polyester Neden Önerilmiyor?
Polyester Neden Önerilmiyor?

Yaz mevsiminde sizi en çok rahat ettirecek, sizi hem serin tutacak hem de şık gösterecek keten, penye, poplin, krep, pamuk, viskon, şifon, lyocell, rayon, patiska, şile bezi ve ipek gibi kumaş türlerini tercih edebilirsiniz. Böylece hem yaz boyunca sizi daha konforlu hissettirecek ürünlere yatırım yapmış olacaksınız, hem de ürünlerinizi çok daha uzun süre rahatlıkla kullanabileceksiniz.

Polyester Neden Önerilmiyor?

Yaza Başlangıç: Saç Bakım Tüyoları

Evde Yaratıcılık: Sıfır Bütçeyle Upcycle Projeleri Nasıl Yapılır?

Sebla Koçan Avatarı

Sebla Koçan

Genel olarak muharrir. Bu aralar tam zamanlı reklam yazarı, yarı zamanlı gazeteci. Müzik ve dizi bağımlısı, kuşsever.

YukarıGit