Birçoğumuz için kulaklık sadece müzik dinlemenin ötesinde; çalışırken, yürüyüşe çıktığımızda, seyahat ederken veya spor yaparken kullandığımız, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmak gibi bir anlam ifade ediyor. Bazen kulaklıklar işlevini yitiriyor, bazen de daha iyi bir teknolojinin cazibesine kapılarak yeni bir kulaklık alma ihtiyacımız olabiliyor. Kulaklık almaya karar verdiğinizde karşılaşacağınız seçenekler kafanızı karıştırmasın. Kendinize uygun kulaklığı bulmanız için size bir rehber hazırladık.
Kulaklık Nasıl Seçilir?

İlk Soru: Kulaklığı Ne İçin Kullanacaksınız?
Amacınız sadece müzik dinlemek mi? Yoksa online görüşmelerde daha rahat etmek mi? Sadece yürüyüş yaparken mi kullanacaksınız? Oyun mu oynayacaksınız? Yoksa çok gürültülü bir ortamda konsantrasyonunuzu sağlamak mı istiyorsunuz? Belki de bunların hepsi…
Ses kalitesi, konfor, kullanım amacı ve teknik özellikler gibi pek çok faktör, ideal tercihinizi belirlemek için önemli. İster gündelik kullanım için pratik bir çözüm arıyor olun, ister profesyonel bir ses deneyimi hedefleyin, kulaklık seçerken dikkat edilmesi gereken bazı temel noktalar var.
Nasıl Bir Model Kullanırsanız Daha Rahat Edersiniz?
Kulaklıklar kabaca üçe ayrılır diyebiliriz: Kulak içi (In-ear), kulak üstü (Over-ear) ve kulağa tam oturan (On-ear). Elbette bu modeller kendi içlerinde de çeşitli sınıflara ayrılıyor. Ama ilk etapta, hangi modeli seçerseniz daha kolay kullanacağınızı belirlemek önemli.

Şöyle bir örnek verelim. Kulak içi kulaklıklar, taşınması açısından diğerlerine göre çok daha hafif ve pratik bir çözüm. Bu modelin “in-ear” ve “ear-buds” adında iki versiyonu var. Kulak içi olanlar kulağınızın içine doğru giriyor. “Buds” olanlar ise biraz daha geride kalıyor. Ancak olumsuz yanları da var. Her iki seçenekte de bu kulaklık tipleri hareket halinde olduğunuzda kulağınızdan fırlayabiliyor. Kaybetme olasılığınız oldukça yüksek, özellikle de dağınık ve eşyalarını orada burada unutan biriyseniz. Bu yüzden belki de kablosuz kulaklıkları kapalı alanlarda kullanıp, dışarda kullanmak için kablolu bir “in-ear” kulaklık kullanmayı düşünebilirsiniz.
Kulağınıza tam oturan bir “on-ear” kulaklık sizi rahat hissettirebilir. Ama “over-ear” yani kulağınızın biraz daha üstünde olan modellerde de daha iyi bir ses deneyimi elde edebilirsiniz. Bu kulaklıkları kaybetme riskiniz pek yok. Özellikle koşu ya da yürüyüş gibi dış mekânlarda kulağınızdan çıkması gibi bir endişeniz olmayabilir. Ancak bu tip kulaklıkları taşımanız kulak içi kadar kolay değil. Katlanır modelleri deneseniz de küçük bir çanta kullanıyorsanız bu modeller çok yer kaplayacağı için sizi zorlayabilir. Kulak pedleri de yazın kulaklarınızı terletebilir. Ve küpe kullanmayı seviyorsanız, küpelerinizle kulağınıza baskı uygulayacağı için rahatsızlık yaratabilir.

Nasıl bir model alacağınız konusunda seçiminizi yaparken hayat tarzınızı düşünün. Sürekli dışardaysanız, toplu taşıma kullanıyor veya yürüyorsanız, kulak üstü seçenekleri size daha uygun olabilir. Evde ya da vaktinizin çoğunu kapalı alanlarda geçiren biriyseniz, kulak içi seçenekler size cazip gelebilir.
ANC (Aktif Gürültü Engelleme) Özellikli Bir Kulaklık Düşünüyor Musunuz?
Kulaklıklarda hayat değiştiren bir özellik, Aktif Gürültü Engelleme yani ANC özellikli kulaklıklar. Tabii bu özelliğin de kendi içinde çeşitlere ayrıldığını söyleyebiliriz. Bu özelliğin en büyük avantajı, çok gürültülü ortamlarda dış sesi tamamen yalıtarak size çok iyi bir kullanım deneyimi sunması. ANC özellikli kulaklıklar, örneğin trafiğin yoğun saatlerinde, dışardan gelen sesleri büyük ölçekte önlüyor. Bazı kulaklıklar, gürültüyü engelleyip kuş sesi gibi doğa seslerini ayırt edebiliyor da.
Ancak bu özelliğin de bazı olumsuzlukları var. Kulaklığınızda bu özelliğin sürekli açık olması, kulaklık şarjınızı daha hızlı tüketebiliyor. Özellikle yaya olarak bulunduğunuz dış alanlarda uyarı seslerini duymadığınız veya çok az duyduğunuz için tehlike yaratabilir. Sözgelimi, karşıdan karşıya geçerken aniden gelebilecek bir aracın kornasını duymayabilirsiniz. Bu alanlarda ANC özelliğini mutlaka devre dışı bırakmanızı öneriyoruz. Ama genel olarak, bir kulaklık alacaksanız, ANC özelliği olan kulaklıkları denemenizi tavsiye edebiliriz.

Kulaklık İçin Ne Kadar Bütçe Ayırabiliyorsunuz?
Kullanım amacınız ve istediğiniz model az çok belli olduysa, işiniz biraz daha kolaylaştı diyebiliriz. Bundan sonrası, ayırdığınız bütçe çerçevesinde şekillenen bir süreç. Eğer alacağınız kulaklığı mağazada deneme şansınız varsa, elbette gidip deneyebilirsiniz. Ancak her mağazada böyle deneme alanları olmadığını biliyoruz. Her modeli de bu şekilde deneme şansınız yok. Mağazadan alışveriş yapmanın avantajı, garanti kapsamının belirlenmesi ve olası bir arızada değişim sürecinin daha hızlı çözülebiliyor olması.
Eğer online alışveriş yapmaya karar verirseniz, mutlaka satıcısının bilinen, yüksek yıldızlı veya yüksek puana sahip bir satıcı olmasına dikkat edin. Ürünü teslim aldıktan sonra faturanızı sakladığınızdan emin olun. Garanti süresini takip edin. Bizim deneyimlerimize göre, pazaryerlerinde çoğu zaman satıcılara ulaşmak kolay olmuyor. Bu nedenle Amazon, Trendyol veya Hepsiburada gibi bilinen pazaryerlerinden alışveriş yapmayı tercih edin. Burada kampanya ve indirimleri takip etme şansınız da daha yüksek.

İyi bir kulaklık almanız için size birkaç marka ve model önerisinde bulunalım. Ancak bu fiyatların Nisan 2025 fiyatları olduğunu ve elbette döviz kurlarına bağlı olarak sürekli değişkenlik gösterdiğini de not düşelim.
Bütçeniz 12.000 TL üzerinde ise: Apple Airpods Max, BANG & OLUFSEN Beoplay HX
Bütçeniz 8.000-12.000 TL aralığında ise: Apple Airpods Pro 2, Bose QuietComfort, Beats Solo 4
Bütçeniz 6.000-8000 TL aralığında ise: Sony WH-1000XM4, Marshall Major V
Bütçeniz 3.000- 6.000 TL aralığında ise: Sennheiser HD 450BT, Marshall Major IV, HUAWEI FreeBuds 6i
Bütçeniz 3.000 TL altında ise: JBL Tune 510BT, JBL Tune720 BT, Xiaomi Redmi Buds 6 Play, QCY T13 ANC, Philips TAA4216BK/00

Kulaklık seçmek zor gibi görünebilir. Aslında kullanım tercihinize bağlı olarak doğru bir seçim yaptığınızda hayat kalitenizi büyük ölçüde değiştirecektir. Bu yüzden acele etmeyin. Binlerce alternatif arasında kaybolmadan önce, yaşam tarzınıza ve kullanım alanınıza bağlı bir seçim yapmaya çalışın. Kulaklığınızın ömrünü uzatmak için onu kendi şarj ünitesi içinde veya kulaklık kılıflarında saklamanız, tozdan, ısıdan ve sıvılardan uzak tutmanız önemli. Kulaklıklarınızı temizlerken mutlaka kulaklığınızla birlikte paketin içinden çıkan belgeleri okuyarak, doğru yönlendirmelerle temizlik işlemini gerçekleştirin. Kullanım sırasında cihazınızdaki aşırı yüksek ses uyarılarını dikkate alın ve yüksek frekansın kulak zarınıza zarar vermesini engelleyin.
Müzik Tarihinin Dönüm Noktaları: Hafızalardan Silinmeyen Olaylar